Exkurze Bavorsko

Ve dnech 5.-7.12. proběhla vzdělávací exkurze do Bavorska, které se zúčastnilo 44 žáků 5.-9.tříd. Exkurze proběhla v rámci projektu „Ženy proti nacismu“, na jehož realizaci získala naše škola grant z MŠMT. Cílem naší exkurze byla návštěva Dachau, Mnichova, Ingolstadtu a Norimberku.

Po nočním přejezdu z Brna jsme v úterý ráno přijeli k památníku koncentračního tábora Dachau. Jednalo se o první nacistický tábor. Během druhé světové války zde byl vězněn i Josef Čapek. Prohlédli jsme si místní muzeum věnované dějinám tábora a nacistickému teroru. Tábor Dachau během druhé světová války sloužil jako vzor pro budování jiných nacistických táborů, včetně Ravensbrűcku a Mauthausenu. Jednalo se o tábory, kde byly zavražděny Natalia Tulasiewicz a Marie Sedláčková.

Mladší účastníci exkurze ve stejné době navštívili muzeum letectví, kde shlédli obrovské množství letadel od nejstarších z počátku 20. století po současné moderní stroje.

Po exkurzích v lokalitách kolem Dachau, jsme se vydali přímo do centra Mnichova. Prohlédli jsme si hlavní budovu místní univerzity, kde Sophia Scholl a někteří další členové odbojové organizace Bílá růže studovali. Při šíření protinacistických letáků udal členy Bílé růže vrátný. V letácích se upozorňovalo na nacistické zločiny proti Židům a okupovaným národům v Evropě. Před univerzitou dnes stojí památník Bílé růže.

Ve 13:30 jsme měli domluvenou komentovanou přednášku a prohlídku v Dokumentačním středisku nacionálního socialismu (nacismu). Prohlídka probíhala v německém a anglickém jazyce. Žáci se dozvěděli o příčinách vzniku nacistického totalitního státu, jeho teroru, ale také o protinacistickém odboji. Pozdě odpoledne jsme prošli centrum přeplněné bavorské metropole. Během cesty jsme občas potkali fanoušky místního fotbalového klubu Bayern Mnichov a také francouzské fanoušky. Večer se totiž hrál v Mnichově zápas Ligy mistrů mezi kluby Bayern Mnichov a Paříž SG. Po prohlídce historického centra jsme autobusem přijeli k ubytování.

Druhý den jsme si nejdříve ráno prohlédli olympijský park, kde se v roce 1972 konala letní olympiáda. Výtahem jsme vyjeli na televizní vysílač, z něhož byl úchvatný výhled na Mnichov a jeho okolí. Bohužel vlivem ne příliš dobrých meteorologických podmínek jsme nemohli spatřit Alpy. Z olympijského parku jsme se odebrali do blízkého muzea BMW. Muzeum světoznámé automobilky, která má v Mnichově své hlavní sídlo, bylo fantastické. Viděli jsme všechny vozy a motocykly, které firma BMW ve své historii vyrobila. Byly zde také vystaveny prototypy a futuristické vozy.

Naše exkurze v Mnichově skončila exkurzí v obrovské moderní fotbalové aréně, kde hraje své zápasy nejsilnější německý klub Bayern Mnichov. Během komentované prohlídky v anglickém a německém jazyce jsme se dozvěděli velmi zajímavé informace o fungování klubu, dostali jsme se i do šaten fotbalistů a na závěr si něco drobného koupili v místním Fan-Shopu. Na závěr druhého dne jsme se autobusem přesunuli do jiného bavorského města Ingolstadt, kde jsme přespali druhou noc.

Třetí den ráno jsme si prohlédli malebné historické centrum Ingolstadtu, které leží na řece Rýn. Následně jsme přejeli do posledního města naší exkurze, Norimberku. Na okraji města jsme se zastavili u monumentálních staveb, které zde zbudovali nacisté ve 30.letech. Žáci se během prohlídky dozvěděli něco o nacistické propagandě. V Norimberku byli také po druhé světové válce souzeni někteří významní nacističtí představitelé, kteří tak neunikli spravedlnosti.

Pak následovala prohlídka historického centra Norimberka, které patří do památek UNESCO, a návštěva světoznámých vánočních trhů. Žáci měli krátký rozchod, během kterého nakoupili domů nějaké maličkosti anebo si koupili nějakou sladkost. Na úplný závěr exkurze jsme se ještě stavili do místního muzea dopravy, kde nás pak náš autobus vyzvednul a my tak mohli jet zpátky domů.

Více vám tuto vydařenou exkurzi přiblíží fotografie a video z akce.

Jakub Cimala, koordinátor projektu a vedoucí exkurze