Literární počin žáků ZŠ Husova – Život Elišky Rejčky

Minulý školní rok se na naši školu, zvláště pak na náš parlament, obrátila Knihovna Jiřího Mahena s výzvou spolupráce na mezinárodní úrovni.

Není novinkou že Brno a Poznaň jsou partnerská města, která navíc spojuje osobnost Elišky Rejčky, středověké panovnice, která se v Poznani narodila a svými dalšími životními křižovatkami zasáhla i do dění v českých zemích, zvláště pak ovlivnila život některých Brňanů. Její odkaz můžeme v Brně vnímat i dnes.

Naším úkolem bylo sepsat drobnou knížečku o jejím životě a ilustrovat ji. Naši žáci studovali materiály o jejím životě a začala vznikat neobyčejná kniha, která měla rekapitulovat život Elišky Rejčky od jejího narození, přes její radosti i strasti, až po její smrt. Kniha je jedinečná svým zpracováním, kterému žáci dali formu deníkového vyprávění, kterým se Eliška snaží zachytit střípky vzpomínek na její život.

Kniha je směsí fantazie a představ našich žáků, které ale vycházejí z historicky doložených událostí. Jak asi Eliška Rejčka přemýšlela? Co mohla cítit? Jak se postavila svému osudu? Na tyto otázky se snažili žáci ZŠ Husova odpovědět svým osobitým stylem.

Kniha obsahuje i polský překlad jednotlivých kapitol, také je opatřena prostorem pro vlastní poznámky, pokud se čtenář rozhodne vydat po stopách našeho vyprávění.

Jestli někdy zavítáte do polské Poznaně, určitě navštivte Biblioteku Raczyńskich w Poznaniu, můžete výtiskem naší knihy zalistovat, kniha je k dispozici v prezenční formě. Pokud budete mít štěstí, budete si moci prohlédnout i celou výstavu, jejíž součástí je i velké výtvarné leporelo o životě Elišky Rejčky zpracované našimi žáky.

Jsme na Vás hrdí.