Próxima Parada Avellaneda aneb Husovka v Baskicku!

V červnu jsme prožily s dívkami z osmého a devátého ročníku týden snů v Baskicku. Pobyt ve Španělsku, na který jsme se celý rok těšily, byl ještě mnohem krásnější a úžasnější, než jsme si představovaly. Když v neděli dvacátého května dosedlo letadlo s naší českou výpravou v Bilbau na ranvej, v letištní budově už nedočkavě čekali rodiče s našimi španělskými kamarády. Vřelé přivítání, kterého se nám dostalo a přátelská atmosféra nás na týden zcela obklopila.

Z letiště jsme odjížděli do rodin, abychom se následující den všichni setkali ráno ve škole. Avellaneda je moderní škola v městečku Sodupe, ležícím nedaleko metropole Bilbao. Dopoledne Španělé i Češi pracovali společně na zadaných úkolech a před jedenáctou přijel autobus a vyrazili jsme na naše první dobrodružství – prohlídku místního vinařství, která začala přímo ve vinicích. Výklad nám tlumočila paní učitelka do angličtiny. Prohlídku místní továrny a ukázku výroby završila báječná degustace ledově chlazených přírodních moštů a připravené pohoštění. Po obědě ve škole následovaly sportovní aktivity připomínající klasické baskické hry a program v rodinách. Grilování, koupání.

Druhý den byl zkrátka pohádkový. Začal opět ráno ve škole, ale tentokrát nás autobus vezl poněkud dále. Zaparkoval na kopci nad mořským pobřežím a my začali sestupovat pěší silničkou k magickému skalnímu klášteru San Juan de Gaztelugatxe, abychom pak vystoupali po 241 schodech vzhůru pro neopakovatelnou odměnu – dramatickou a strhující vyhlídku na baskickou pobřežní krajinu. San Juan je mimo jiné také místem, známým ze seriálu Hra o trůny.

Po tomto zážitku nás čekal přejezd na pláž Laida vyjížďka na kánoích s instruktory i koupání ve vlnách.

 

 

 

 

 

 

Jako bylo úterý ve znamení nespoutané baskické přírody, tak středu zasvětili naši španělští přátelé městu, historii a architektuře. Celodenní prohlídku Bilbaa koncipovali žáci jako skuteční průvodci a každá skupinka si připravila anglické povídání o vybraných památkách a zajímavostech, fotokopie knížečky, kterou pro nás vyrobili v hodinách angličtiny jsme obdrželi v úvodu programu. Den v Bilbau byl jako korálek, zářivý se spoustou zajímavých zastavení, chutí, barev a vůní. Od historického centra přes úchvatnou budovu Guggenheimova muzea po nádherná nábřeží, parky, až po spousty obchůdků, které nás samozřejmě zajímaly také.

 

Ve čtvrtek opět návrat do přírody a celodenní orientační závod v horské oblasti La Arboleda s krásnými výhledy a land artovými sochami, po závodu jsme si zde užili společný piknik.

A to už se přiblížil pátek a opět aktivity ve škole, k dispozici jsme dostali krásné velké učebny, malířské potřeby a velké formáty, na které jsme vypodobnili své zážitky, jak z pobytu Španělů u nás tak dojmy české výpravy v Baskicku. Jak jsme se za ty dny sžili, snad nejlépe dokazovala spolupráce při tvorbě i hotová díla, která dnes zdobí prostorné prosklené chodby Avellanedy.

Sobotní program byl v režii jednotlivých rodin a v neděli při odletu se zdálo, že se snad nikdy nerozloučíme, na letišti nekonečné společné focení, ještě jednou a znovu i s rodiči, učiteli, paní ředitelkou, slzy loučení i dárečky dokazovaly, že pouto mezi Čechy a Španěly bylo více než školní výměna nebo příjemný a zasloužený výlet přijatých deváťaček, ochutnali jsme, zažili a poznali Baskicko nejlépe, jak jsme mohli a s těmi nejvhodnějšími průvodci – svými španělskými vrstevníky a jejich rodiči a učiteli.

Týden uplynul jako voda, ale vzpomínky, které jsme nasbírali, v nás otevřely úplně nový prostor zkušeností, obrazů a poznání.

Výměnný pobyt bude pokračovat i v dalším roce, a tak opět dostanou další žáci možnost ZAŽÍT NÁDHERNÉ BASKICKO.