Návštěva dětí ze Stuttgartu

V týdnu od 5. 10. – 10.10 2014 navštívily Brno děti ze Stuttgartu, ze školy Anne Frank Realschule.

S dětmi jsme pracovali na společném projektu: Meine, deine Lebenswelt.

Stuttgartské děti byly ubytované v rodinách a na nás bylo ukázat jim v průběhu celého týdne to nejkrásnější z naší jihomoravské metropole.

První den byla na programu návštěva školy a ukázka vyučování, po obědě na nás čekaly tvořivé dílničky, každý si vyrobil svůj malý polštářek a ozdobnou kachličku.

Druhý den byl velmi náročný. Patrový autobus nás odvezl k hradu Buchlov, po prohlídce jsme se přesunuli na Velehrad, kde jsme si dali vynikající tradiční české jídlo, svíčkovou na smetaně. Výlet pokračoval skanzenem v Modré, kde jsme navštívili historické domečky a také botanický okruh a nejvíc nás zaujal tunel pod vodou, kdy jsme mohli pozorovat velké množství malých i velkých ryb. Na závěr jsme si prohlédli Kovozoo ve Starém městě u Uherského Hradiště, obdivovali jsme zvířátka z kovo materiálů, z majáku jsme sledovali celé malé městečko a na lodi jsme si mohli zahrát na piráty. Do Brna jsme se večer vrátili velmi spokojení.

Třetí den byl zahájen přijetím na Nové radnici města Brna. Po malé prohlídce středu města nás přivítalo krásné brněnské podzemí pod Zelným trhem a krypta u Kapucínů. Po obědě jsme tvořili společné projekty ve skupinkách. Cílem bylo srovnat život tady u nás a v Německu. Odpoledne měly děti připravený program v rodinách.

Čtvrtý den nás čekala návštěva Moravského krasu, prohlídka jeskyní, jízda na lodičkách a také jízda lanovkou na horní můstek nad propast Macocha. I když bylo počasí velmi chladné, tak jsme z vláčku a potom i cestou zpět na Skalní mlýn pozorovali hezké zbarvení podzimního lesa. Odpoledne si děti společně zahrály bowling a večer jsme zakončili společnou slavnostní večeří v restauraci Večeřův dvůr v Komíně.

V pátek přišel den odjezdu. Společně jsme se sešli na ZŠ Antonínská, kde jsme zhodnotili celý týden a potom jsme doprovodili stuttgartské děti na hlavní vlakové nádraží.

Protože se již děti znaly ze Stuttgartu, vše probíhalo ve velmi přátelské atmosféře a myslím, že se program líbil všem.

Velké poděkování patří i rodičům, kteří se o děti starali a organizovali odpolední program.

Katka Míčová

Fotogalerie