S holkami z Husovky to šije…

… a není to vlivem jara. Začalo to s nimi šít na začátku února, kdy se 11 statečných žákyň přihlásilo do zkušebního provozu Kurzu šití na stroji. Neodradilo je ani motto kurzu: můžete získat praktické hobby nebo lásku na celý život (kromě hrbatých zad a zkažených očí).

Výuka probíhá v budově Husova, kde se objevila nevyužitá učebna ručních prací. Díky příspěvkům z Klubu rodičů byla dovybavena krejčovskými potřebami a 7. února otevřela své dveře pro první frekventantky.

I když je kurz veden převážně nevážně, leckdy i za zvuků hudby, děvčatům se dostávají nejen praktické rady o šití, ale také teoretické vědomosti z oblasti odívání a výroby oděvů. Každá hodina je zahájena malou přednáškou podpořenou PPT prezentací, díky kterým si frekventantky kurzu již osvojily znalosti o oděvních materiálech, typologii postav, seznámily se s čudlíky a hejblátky na šicím stroji a za své přijaly i krejčovskou hantýrku – oděvní terminologii. Historie oblékání v Evropě jim dala za pravdu, že největším průšvihem pravěku bylo to, že holky byly oblékány otci a jen do toho, co ulovili.

Po teoretických základech se začalo s praktickou výukou. S velkým výskotem se nejprve šilo na strojích bez nití a jen na papírových šablonách, pak už i na kouscích látky. Poté na řadu přišly časopisy a poznání, že nemají co na sebe, následujícím výběrem modelu k ušití. Děvčata si již připravila střihy, některá už svůj model nastřihla a připravují ho na 1. zkoušku.

Kurz má za sebou první třetinu a zatím vede nadšení a těšení se na další lekci. A když si uvědomím, že přes dvě hodiny nesáhnou na mobily – jsem nadmíru spokojená i já.

Jana Dvořáková

P.S. Jedním z nejtěžších úkolů bylo vymýšlení názvu kurzu. Takže se jmenujeme:

SPLAŠENÉ NITĚ

A zde první FOTOGALERIE