Španělští přátelé na Husovce!

Do rodiny výměnných pobytů realizovaných na naší škole se letos k již tradičním partnerům – Szkoła Łejery v Poznani a Anne Frank Realschule ve Stuttgartu přidala také nová španělská sestřička z baskického Sodupe.

Po celý týden během nádherně prosluněné poloviny října hostilo sedm z našich žákyň své španělské vrstevnice a pestrým programem je provedlo naší školou i městem a jeden den jsme věnovaly společné návštěvě Prahy.

Od neděle 15. října, kdy naše usměvavé Španělky přiletěly na tuřanské letiště, jsme se až do následující neděle odpoledne nezastavily. Na dívky čekal program nejen ve výuce, ale také speciální dílny, kdy všechny společně vyráběly ozdobné keramické kachle, které si pak, stejně jako společně pečené a zdobené tradiční perníčky i s balíčkem fotografií ze zážitků z našeho týdne, každá z dívek odvážela z Brna na památku svého česko-španělského dobrodružství.

První ze společných dnů byl ve znamení tvorby a vzájemného poznávání se, vítání v rodinách a hned v úterý jsme vyrazili – tentokráte se všemi zúčastněnými brněnskými základními školami (Husovka, Milénova, Masarova, Horácké náměstí a Chalabalova) a našimi Španěly v plné sestavě – směr Praha. Společně jsme prošli okruh po významných památkách hlavního města a našli jsme si i čas pro posezení na nábřeží nebo k prozkoumání obchodů.

Středu jsme pro změnu zasvětily poznávání brněnského ducha a procházku jeho památkami jsme si zpestřovaly také oblíbenými místy našich žákyň, a tak došlo nejen na návštěvu hradu Špilberku, ale i na dovádění ve fit parku na Pellicové či romantické posezení v Zahradě pod hradbami. Cestou ke katedrále svatého Petra a Pavla zas dívky ocenily focení v exteriérech Denisových sadů. Středa byl také den přijetí španělských studentek na radnici MČ Brno-střed panem starostou Martinem Landou. Dívky doprovodil a společného programu tlumočeného do jejich rodné řeči se také účastnil náš pan ředitel Roman Tlustoš.

Čtvrteční prohlídku v Moravské galerii střídala páteční věda ve VIDA centru, a to už se náš program pomalu chýlil ke konci. Dívky však, inspirovány povídáním o nocování ve škole během už tradiční Husovské noci pro osmé a deváté ročníky, přišly s nápadem společného přespání ve škole. A tak se v sobotu navečer všechny opět sešly před bytelnými dveřmi Husovky i se spacími pytli a dobrotami na večerní program. Díky tomuto nápadu jsme si mohly ještě společně vychutnat noční vycházku na Špilberk a zažít rozsvícené Brno a podzimní park okolo pevnosti i s jeho tajuplnou atmosférou. Tuto noc se spalo jen pramálo, zato hodně povídalo. Ráno pak daly Španělky naší Husovce Hasta la vista!

Po obědě už čekalo společné loučení na tuřanském letišti, kde celé to dobrodružství začalo.

A co na to holky z Husovky?

„Se Španělkami jsme si velice sedly. I když je mezi námi jazyková bariéra, rozumíme si. Dny si se Španělkami užíváme na 100%. Jsem moc ráda, že jsem se do tohoto výměnného pobytu zapojila.“ – Milica.

„Když měly Španělky přiletět na letiště – byla jsem úplně nervózní. Když jsme jeli autem, byli jsme nervózní. Když jsme přijeli domů, byli jsme všichni nervózní. A teď? Bavíme se, jako kdybychom se znali opravdu dlouho. Všichni se máme rádi a myslím, že to je to hlavní. Myslím, že nikdo nebude chtít, aby odjely. Ani ony samy. Každá chvíle s nimi je úžasná. Těším se, až se znovu uvidíme.“ – Zuzka.

„Španělky jsou velmi přátelské a hodné. I když jsme se znaly teprve den, hned jsme se spřátelily a snažily se povídat si. Myslím, že se jim tady hodně líbí. Brno jim připadá strašně velké a moderní. V Praze jsme si to moc užily a nafotily spoustu fotek. Všechny se těšíme do Španělska.“ – Kačka.

„Jsem opravdu ráda, že jsem se mohla tohoto výměnného pobytu zúčastnit. Je to vážně skvělé. Španělky jsou moc přátelské, milé, hezké a je s nimi sranda. Je mi moc líto, že je uvidíme zas až za půl roku. Hned druhý den mi připadalo, jako kdybychom je znaly už týdny. Máme moc dobrý program a výlet do Prahy byl fakt super. Opravdu se moc těším, až pojedeme do Španělska. Prostě celkově je to všechno úplně úžasné.“ – Betty.

V květnu se opět všechny dívky setkají, tentokráte v malebném městečku Sodupe, které bude jistě plné slunce a dalších krásných společných zážitků. Už se moc těšíme!

Naše společné fotografie jsou ZDE 🙂