EXKURZE DO JÁCHYMOVA, DRÁŽĎAN A TEREZÍNA

Ve dnech 14.-16.9. se uskutečnila třídenní exkurze žáků 2.stupně do Jáchymova, Coldtiz, Drážďan a Terezína. Celá akce byla spolufinancována z projektu „Josef Bryks, neobyčejný příběh s tragickým koncem“, na který naše škola získala finanční podporu z grantu MŠMT. Ve středu 14.9. jsme po dlouhé cestě po českých dálnicích navštívili centrum Plzně a z věže kostela sv.Bartoloměje mohli pozorovat čtvrté nejlidnatější město ČR a jeho okolí.

Po krásné vyhlídce vedla naše cesta do Jáchymova, kde se od přelomu 40. a 50. let nacházely komunistické pracovní tábory, ve kterých byli nuceni těžit uranovou rudu převážně političtí vězni. Jedním z takových vězňů byl i Josef Bryks, který v Jáchymově zemřel. Po příjezdu do Jáchymova jsme si nejprve prohlédli štolu č.1 a pak se po tzv. mauthausenských schodech (vězňům totiž otřesné podmínky v komunistických táborech připomínali nacistické koncentrační tábory za 2.světové války) přesunuli k táboru, ve kterém byl vězněn i Josef Bryks. Celé okolí štoly i tábora je v současnosti zrenovované tak, aby částečně odpovídalo realitě doby 50. let 20.století. Po návštěvě Jáchymova jsme se přesunuli na místo našeho prvního přespání, Boží Dar. Jedná se malebné horské turistické středisko ležící poblíž německých hranic. V okolí Božího Daru jsme si ještě po naučné stezce prohlédli místní rašeliniště a pak se odebrali na ubytování.

Druhý den jsme autobusem dojeli na zámek Colditz v německém Sasku, kde za druhé světové války byli vězněni váleční zajatci, mezi nimi byl i Josef Bryks. Po návštěvě zámku jsme si prošli historické centrum Drážďan a navštívili i nově vybudovanou katedrálu Frauenkirche. Pak si mnozí z účastníků exkurze užili nákupní horečky v jednom obchodním centru v Drážďanech. Z Drážďan jsme pak odjeli do místa našeho druhého ubytování, které se nacházelo nedaleko Děčína.

          Poslední třetí den jsme dopoledne procházeli nádhernou pískovcovou krajinou CHKO Labské pískovce a odpoledne jsme se autobusem přesunuli do Terezína, kde nejdříve v tzv. Velké pevnosti měli žáci krátký rozchod a pak jsme navštívili muzeum v Malé pevnosti. V Terezíně se totiž v období 2.světové války nacházelo židovské ghetto a věznice Gestapa. Na úplný konec naší exkurze jsme si prohlédli letecké muzeum v Praze a pak už se po ucpané D1 přesunuli zpět domů. Fotografie z exkurze jsou dostupné zde , video z výletu pak najdete na stránkách zde.

Vzhledem k tomu, že aktivity v rámci projektu „Josef Bryks, neobyčejný příběh s tragickým koncem“ nekončí, čeká nás na začátku listopadu ještě exkurze do Polska (např. Varšava a Krakov).

 

Jakub Cimala, koordinátor projektu